keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

APOSTOLIEN TEOT: HELLUNTAI

Alkusanat 

Apostolien teot on Luukkaan evankeliumin jatko-osa (1:1-3; vrt. Luuk.1:1-4). Molemmat kirjat on osoitettu eräälle Teofilokselle. Kummankin osan kirjoittaja on varhaisen perimätiedon mukaan lääkäri Luukas, Paavalin matkatoveri (Kol.4:14, 2.Tim.4:11). Kyseessä on apostoliseen silminnäkijätietoon pohjautuva kertomus evankeliumin leviämisestä Jeesuksen seuraajien toimesta. Apostolien teot ei kuitenkaan ole systemaattinen historiankirjoitus nykyaikaisessa (länsimaisessa) mielessä, vaan Luukas on tarkoituksella valinnut laajasta aineistosta esittämänsä tosiasiat, jotta ne täyttävät juuri ne tavoitteet, jotka hänellä oli: valistaa Teofilosta evankeliumin perustotuuksista. Luukas kirjoittaa evankeliuminsa jakeissa 1:3-4: ”Niin olen nyt minäkin, otettuani alusta asti kaikesta tarkan selon, päättänyt kirjoittaa yhtenäisen esityksen sinua varten, kunnioitettu Teofilos, jotta tietäisit, kuinka luotettavaa sinulle annettu opetus on.” Evankeliumia ja sen jatko-osaa voidaan näin pitää myös historiallisesti luotettavana ja paikoitellen perusteellisenakin kertomuksena, mutta sen näkökulma on ensi sijassa teologinen. Tästä johtuu se, että (mahdollisesti monia meitä kiinnostavia) historiallisia tosiasioita ja yksityiskohtia ei Apostolien teoissa kerrota (esim. jää pelkän perimätiedon varaan, miten Paavalin lopulta kävi, vrt. 28:30,31). 

Apostolien teot on ilmeisesti kirjoitettu ennen vuotta 70 jKr., jolloin roomalaiset tuhosivat Jerusalemin temppelin ja juutalaisten autonomia Palestiinassa kärsi tappion. Tämä näkyy mm. siitä, että juutalaisten taholta esitetty viha ja vaino Jeesuksen seuraajia kohtaan on Apostolien teoissa esitetty sen täydessä voimassaan, mikä luultavasti olisi tuon tapahtuman jälkeen esitetty vähemmän kärjistyneesti (yleensä kirjoittamishetken historiallinen tilanne kuvastuu kertomuksen sisällössä tavalla tai toisella). Samoin roomalaisten suhtautuminen kristittyihin esitetään pääosin myönteisessä valossa, mikä tuskin olisi mahdollista v. 64 jKr. tapahtuneen Rooman palon jälkeen (keisari Nero esitti tulipalon kristittyjen sytyttämänä). On siksi syytä olettaa, että Apostolien teot on kirjoitettu ennen Rooman paloa.   

Apostolien teoissa on Pyhän Hengen voimallinen toiminta jatkuvasti etualalla. Myös Apostolien tekojen alussa kerrotaan vielä, kuinka Jeesus ennen taivaaseen ottamistaan kehotti opetuslapsiaan odottamaan Pyhän Hengen vuodattamista (1:4-5, vrt. Luuk.24:49), joka tapahtui kymmenen päivää Jeesuksen taivaaseen ottamisen jälkeen. Opetuslapset eivät kuitenkaan vieläkään olleet täysin perillä siitä, mitä pian oli tapahtuva, vaan odottivat Israelin valtakunnan uudelleen rakentamista juuri sillä hetkellä (1:6). Juutalaiset odottivat tuolloin kiihkeästi Israelin valtakunnan uudistumista, kuten profeetat olivat luvanneet (esim. Aamos 9:11-15; Miika 4:8; Sak.14:16-21). Noin 400 vuoteen ei juutalaisen kansan keskuudessa ollut profeettoja ennen Jeesuksen aikaa, ja siksi odotettiinkin Pyhän Hengen toiminnan alkamista ennen Israelin jälleenasettamista. Jeesuksen opetuslapset (sinänsä ihan oikein) liittivät Pyhän Hengen toiminnan alkamisen Jeesukseen ja Hänen toimintaansa. Samalla he kuitenkin odottivat Jeesuksen juuri heille antamien lupausten täyttymistä, jolloin juuri he saisivat hallita Israelin kahtatoista heimoa (Luuk.22:24-30). Tämä edessä oleva aika ei kuitenkaan vielä ollut tullut. Jeesus viittaakin toiseen tulemukseensa (1:7), jonka hetkeä eivät Jeesuksen seuraajat voineet etukäteen tietää. Jeesus muistuttaa, että ennen Hänen toista tulemustaan on evankeliumin levittämisen aika, johon opetuslapset saavat voiman Pyhältä Hengeltä (1:8; tämä jae on yksi Apostolien tekojen avainjakeita). Pyhän Hengen voimassa evankeliumia tullaan julistamaan kaikkialle maailmaan. Vasta sen jälkeen kun evankeliumi on julistettu kaikkialle maailmaan, tapahtuu Jeesuksen toinen tuleminen (Matt.24:14), ja tämänkään hetken tarkka ajankohta ei ole kenenkään ihmisen tiedossa. Siksi seurakunnan tehtävä on valvoa, olla joka hetki valmiina ja julistaa evankeliumia kaikille ihmisille. 


Jeesus otetaan taivaaseen 

Luukas kertoo Jeesuksen taivaaseen ottamisen (1:9-14). Jeesus nousi ruumiillisesti taivaaseen eivätkä opetuslapset enää voineet nähdä Häntä. Samalla kaksi valkopukuista miestä (enkeliä) ilmoittivat, että Jeesus palaa takaisin ”samalla tavoin kuin näitte hänen taivaaseen menevän”, ts.   (1) nähtävällä tavalla, (2) ruumiillisesti, (3) henkilökohtaisesti, (4) äkillisesti ja (5) Öljymäelle (vrt. Sak.14:4). Vaikka Jeesuksen paluun ajankohtaa ei ihminen voi tietää, hän voi tietää Jeesuksen paluusta nämä tosiasiat, joiden perusteella hänen on myös oltava valmis ottamaan Jeesus vastaan kun Hän tulee. 

Jeesuksen taivaaseen ottamiseen liittyi yksi tärkeä näkökulma: Hänen oli mentävä taivaaseen, jotta Pyhä Henki voisi tulla maailmaan. Näin Jeesus oli aiemmin opettanutkin (Joh.16:7). Tästä syystä Jeesuksen taivaaseen ottaminen oli välttämätön osa sitä tapahtumasarjaa, joka merkitsi Pyhän Hengen tuloa ja evankeliumin voittokulun alkamista. Opetuslapsille tuotti sinänsä murhetta se, että Jeesus lähti pois maan päältä, mutta Pyhän Hengen tulo oli mahdollista vasta Jeesuksen taivaaseen astumisen jälkeen ja merkitsi samalla sitä, että opetuslapset eivät jääneet orvoiksi (Joh.14:18). Pyhän Hengen tuleminen merkitsi lopulta Jumalan koko kolminaisuuden asumista uskovissa (Joh.14:16,23). 

Yksitoista opetuslasta palasi Öljymäeltä Jerusalemiin. Siellä he sekä joukkoonsa kuuluneet naiset, Jeesuksen äiti Maria ja Jeesuksen veljet rukoilivat lakkaamatta (1:13,14). Jeesus olikin varoittanut lähtemästä Jerusalemista ennen kuin Pyhällä Hengellä kastaminen olisi tapahtunut (1:4,5). Hellittämätön rukous oli johdonmukainen tapa odottaa Pyhän Hengen vuodatusta. Nuo kymmenen päivää ennen helluntaita olivat tietenkin ainutlaatuinen ajanjakso seurakunnan historiassa, mutta kestävä odottaminen rukouksessa on toimintamallina esikuvallista seurakunnan elämälle melkeinpä kaikelle toiminnalle. 

Nimeltä mainitut yksitoista opetuslasta (1:13) ovat samat kuin Luukas mainitsee evankeliumissaan (Luuk.6:14-16), mutta nimet poikkeavat jonkin verran Matteuksen (Matt.10:2-4) ja Markuksen (Mark.3:16-18) esittämistä. Oli kuitenkin tavallista, että samoista henkilöistä käytettiin eri nimiä. On siksi päätelty, että Taddeus on sama henkilö kuin Juudas Jaakobin poika. Simon Kananeus on selvästikin sama henkilö kuin Simon Kiivailija (kyseessä oli roomalaisia miehittäjiä vastustava vastarintaliikkeen mies). Ilmeisesti myös Leevi (Luuk.5:27-32) on sama henkilö kuin Matteus. Johanneksen evankeliumissa ei ole opetuslasten luetteloa (edes Johannesta ei milloinkaan mainita nimeltä!), on vain kertomuksia, joissa mainitaan eri opetuslapsia, toisia myös nimeltä. Ilmeisesti vain Johanneksen evankeliumissa mainittu Natanael (Joh.1:45-51) on sama henkilö kuin Bartolomeus (joka ei ole lainkaan varsinainen nimi, vaan isän nimi, ns. patronyymi). 


Juudaksen tilalle valitaan Mattias 

Kirjoittaja kertoo, että ennen helluntaipäivää valittiin Juudas Iskariotin tilalle toinen mies kahdenneksitoista opetuslapseksi (1:15-26). Vaatimuksena valintaan oli Jeesuksen seurassa oleminen tämän koko kolmivuotisen toimintakauden aikana. Tämä käytännössä edellyttää, että valitun tuli kuulua Jeesuksen laajempaan opetuslapsipiiriin, jossa oli 70 tai 72 henkeä (Luuk.10:1). Valinta tapahtui arpomalla kahden ehdokkaan välillä. Arvonta oli jo Vanhan Testamentin aikana ollut käytössä Jumalan tahdon selville saamiseksi (esim.1.Sam.10:20,21; Snl.16:33; Joona 1:7). Vaikka Mattiasta ei mainita nimeltä tämän tapahtuman jälkeen, kyseistä valintaa ei voinut pitää virheenä, koska asia oli ennustettu jo Vanhassa Testamentissa (Ps.109:8). 

Tässä kohdassa mainittu Juudas Iskariotin kuolinsyy on ongelmallinen siksi, että Luukas näyttää kuvaavan sen toisin kuin Matteus (Matt.27:3-10). Matteuksen mukaan Juudas teki itsemurhan hirttäytymällä.  Luukas taas kertoo Juudaksen syöksymisestä alas, vatsan halkeamisesta ja sisälmystensä pursuamisesta ulos (Ap.t.1:18,19). Tätä kertomusten erilaisuuden ongelmaa on pidetty yhtenä UT:n vaikeimpana kysymyksenä, koska näitä kertomuksia on ollut vaikea sovittaa yhteen. Lopullista vastausta tähän kysymykseen tuskin voidaankaan saada. Silti tähänkin ongelmaan saattaa olla yksinkertainen ratkaisu. On mahdollista, että sekä Matteus että Luukas vain lähestyvät asiaa eri näkökulmista. Juutalaisille (joille Matteus kirjoittaa) itsemurha on suuri synti, joten Matteus tyytyy toteamaan Juudaksen hirttäytymisen. Sen sijaan pakanoilla ja erityisesti kreikkalaisille (joille Luukas kirjoittaa) itsemurha oli melko yhdentekevä ja neutraali asia (erityisesti stoalaisen filosofian vaikutuksesta). Siksi Luukas ei mainitse hirttäytymistä, vaan kirjoittaa värikkään kuvauksen Juudaksen kuolemasta (on huomattava, että Luukas oli myös lääkäri, Kol.4:14). Luukas yksinkertaisesti halusi korostaa Juudaksen kuoleman kauheita yksityiskohtia. 

Pienen ongelman muodostaa lisäksi se, kuka kertomuksessa mainitun pellon osti, papit (Matt.27:7) vai Juudas (Ap.t.1:18). Tähänkään kysymykseen ei voi saada vedenpitävää vastausta. Perinteinen – ja mahdollisesti oikea – tulkinta on ollut, että ”Veripellon” ostivat papit, mutta koska se oli ostettu Juudaksen rahoilla, se oli omistettu hänen nimelleen.   


Pyhä Henki vuodatetaan 

Helluntaipäivänä tapahtui luvattu Pyhän Hengen vuodatus (2:1-13). Tapahtuma oli vaikuttava monellakin tavalla. Taivaalta kuului kohahdus, joka oli raju kuin tuulenpuuska (ei ole sattuma sekään, että sekä heprean että kreikan kielessä ”henki” ja ”tuuli” ovat sama sana). Taivaalta laskeutui kuin kieliä muistuttavia tulenlieskoja, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin läsnä olevan päälle. Tällöin tapahtui koolla olevien täyttyminen Pyhällä Hengellä, mistä seurasi, että kaikki alkoivat puhua eri kielillä, mitä Henki antoi itse kullekin puhuttavaksi. Kielilläpuhuminen oli siitä kuulijoille outo ilmiö, että eri puolilta Rooman valtakuntaa juhlille tulleet kuulivat opetuslasten puhuvan jokaiselle tämän omalla kielellä. Helluntaina, kuten monina juutalaisten juhlina, tuli hajallaan asuvia juutalaisia eri puolilta silloista maailmaa. Juutalaisten yhteinen, pyhä kieli oli heprea, joka kuitenkaan ei enää ollut ihmisten arkikieli. Siksi juutalaisten äidinkieli oli käytännössä aina se paikallinen kieli, jota heidän asuinseudullaan käytettiin (2:9-11). Nyt kaikki paikallaolijat kuulivat opetuslasten puhuvan näitä eri kieliä, joita kuulijat omalla paikkakunnallaan käyttivät. Helluntain Hengen vuodatuksen jälkeen kuullut kielet olivat siten käytössä olevia, maallisia kieliä, joita ihminen saattoi ymmärtää: ”Me kaikki kuulemme heidän julistavan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja.” 

Kielilläpuhuminen on yksi Pyhän Hengen lahjoista (1.Kor.12:10). Toiset kielet ovat ymmärrettäviä, toiset eivät. Kielilläpuhumista on siten monenlaista, koska osa kielistä on ”enkelien kieltä” (1.Kor.13:1, 14:2), jota ihminen ei ymmärrä. 

Kaikkia helluntain tapahtuma ei kuitenkaan hämmästyttänyt, vaan jotkut arvelivat opetuslasten olevan juovuksissa. Pyhän Hengen toiminta voi näin olla myös hurmoksellista, jota ulkopuolisen on vaikea ymmärtää Hengen työksi. 


Pietarin puhe 

Hengen vuodatuksen jälkeen Pietari astui esiin yhdessä muiden yhdentoista apostolin kanssa. Pietari piti tässä tilanteessa rohkean puheen (2:14-36; huom! kyseessä oli sama pelokas Pietari, joka runsaat 50 päivää aikaisemmin oli kieltänyt Jeesuksen, Luuk.22:54-62). Pietari torjui joidenkin arvelun, että opetuslapset olisivat olleet juovuksissa. Sen sijaan oli kyseessä Pyhän Hengen vuodatus, jonka jo profeetta Jooel oli ennustanut (Joel 3:1-5; toisissa raamatunkäännöksissä 2:28-32). Kyseessä oli myös juuri se tapahtuma (”voima korkeuksista”), jota opetuslasten tulikin odottaa, ennen kuin evankeliumin levittäminen tuli aloittaa (Luuk.24:49, Ap.t.1:5,8). 

Pietari puhui kuulijoilleen monella tavalla Vanhaan Testamenttiin vedoten, mikä johtui siitä, että kuulijat olivat nimenomaan juutalaisia (osa paikallisia, osa eri puolilta maailmaa tulleita). Yleensäkin Apostolien teoissa kuulijoiden ollessa juutalaisia puhe rakennettiin Vanhan Testamentin todistuksen varaan (sen sijaan pakanataustaisille ihmisille puhe rakennettiin toisin ottaen huomioon kuulijoiden toisenlainen kokemusmaailma, esim. 10:34-43; 17:22-31). Helluntaipuheessaan Pietari vetosi niin profeettoihin kuin erityisesti Daavidiin, joka oli sekä kuningas, profeetta että Jeesuksen esi-isä. VT ennusti Messiaan tulon, ja juuri Jeesus Nasaretilainen oli tämä odotettu Messias, jonka kuitenkin ihmiset ristiinnaulitsivat. Jeesuksen kuoleman piti tapahtua ja Jumala herätti sitten Jeesuksen kuolleista. Ylösnousemuksen korostaminen on tyypillistä Apostolien tekoihin tallennetuissa puheissa, puhuttiin sitten juutalaisille tai pakanoille. 

Pietarin puhe sai vastakaikua (2:37-41). Kuulijat (”kaikki”!) tunsivat piston sydämessään ja he sanoivat: "Veljet, mitä meidän pitää tehdä?" Pietari vastasi kehottaen kääntymään ja ottamaan kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen, jotta heidän syntinsä annettaisiin anteeksi. Silloin he lisäksi saavat lahjaksi Pyhän Hengen, kuten nyt opetuslapset olivat saaneet. Pietari jatkoi vielä puhettaan ja kehotti kuulijoitaan antamaan pelastaa itsensä, jotta nämä eivät hukkuisi muiden syntisten kanssa. 

Pietarin puhe sai hyvän vastaanoton. Uskovien joukkoon liittyi helluntaipäivänä noin 3000 henkeä, jotka ottivat sanoman vastaan ja jotka kastettiin. 


Seurakunnan yhteiselämä 

Helluntaina syntyi ensimmäinen kristillinen seurakunta, jota kirjoittaja kuvaa (2:42-47). Seurakunnan elämä oli jatkuvaa Hengen voiman läsnäoloa. Seurakunnan elämään kuuluivat tämän mukaisesti 

· apostolien opetuksen seuraaminen 
· uskovien keskinäinen yhteys 
· yhteinen leivän murto 
· yhteinen rukous 
· ihmeet ja tunnusteot 
· kaikki oli heille yhteistä (he myivät talonsa ja tavaransa, ja rahoista jaettiin kaikille sen mukaan kuin kukin tarvitsi) 
· päivittäinen kokoontuminen temppeliin 
· Jumalan ylistäminen 
· seurakunnan päivittäinen, lukumääräinen kasvu pelastuneitten joukon lisääntymisen kautta 

Henki ei pelkästään ilmennyt voimavaikutuksina seurakunnan elämässä, vaan Henki oli myös se, joka aiheutti yhteyden kokemisen uskovien kesken. Koska alkuseurakunnan kokemusmaailmassa kaikki oli peräisin yhdestä lähteestä, Pyhästä Hengestä, on sama mahdollista myös tänään. Pyhä Henki ei ole muuttunut. Siitä syystä alkuseurakunnan esimerkki ei ole vain joku toivottava päämäärä tämän päivän seurakunnalle, vaan se on esikuva siitä, mitä Henki haluaa tehdä myös tämän päivän seurakunnan keskellä. 

Lähteet 

Zondervan NIV Bible Commentary. Volume 2: New Testament (Grand Rapids, Michigan, 1994).