keskiviikko 16. maaliskuuta 2005

KIELILLÄ PUHUMINEN JA KIELTEN SELITTÄMINEN

1.Kor.12:8-11 


KIELILLÄPUHUMINEN

Määritelmät:


Kielillä puhumisen lahja on erityinen ominaisuus,
jonka Jumala antaa Jeesuksen Kristuksen ruumiin jäsenille
(A) puhua Jumalalle kieltä, jota he eivät ole koskaan oppineet / tai
(B) vastaanottaa ja kommunikoida välitön Jumalan sanoma
hänen kansalleen jumalallisen voitelun tuloksena kielellä,
jota he eivät ole koskaan oppineet.

Emme usko, että on kielilläpuhuminen on välttämätön merkki
Hengellä täyttymisestä.


Tämä on ainoa lahja, mitä kristitty uskova voi käyttää henkilökohtaiseen
rakentumiseen.

Apt.2:1-21 Avainlause: ”…me kuulemme kukin heidän puhuvan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja” (jae 11).

Ilmensi Jumalan valtakunnan tuloa, ei vain juutalaisille, vaan kaikille kansoille ja kansanryhmille. Jumalan suuret teot puhuvat minulle Jumalan ylistämisestä ja palvonnasta. Uskon kielien osoittaneen Jumalan valtasuuruutta.

Jumalan armo on kuin suuri tammi. Oksat terhoineen ovat armon ilmentymiä (ks. Gal.5:22; 1.Kor.12:8-10,28; Ef.4:11; Room.12:6-8; 1.Kor.7:7; 1.Piet.4:11). Osa ”terhoista” tulee esiin luonteessamme  Hengen hedelminä, osa taas armolahjoina, joita laskutavoista riippuen on mainittu Uudessa testamentissa ainakin 22.

”Hän antaa Hengen ilmetä kussakin erityisellä tavalla,
yhteiseksi hyödyksi”.

(1.Kor.12:7 KR-92)
fanerõs tou pneumatos = Hengen ilmentymä

On tärkeää ymmärtää, että eri armolahjatkin kuuluvat yhteen isoon kokonaisuuteen.
Ne myös toimivat sisäkkäin. Esim. kielilläpuhuminen voi jo itsessään olla profeetallista. Tätä tukee se, että Paavali nostaa kielilläpuhumisen rinnalle kielten selittämisen tai tulkitsemisen.

Jumalallinen kieli

1.Kor.14:2,4a


• Salaisuuksia Hengessä
• Rakentaa itseään

Jumalan antamat kielet kohdistuvat Jumalaan itseensä. Vaikka ne ovat ymmärrettäviä kieliä (myös enkelien kieliä, ks. 1.Kor.13:1), ylittävät ne kaiken inhimillisen viisauden ja taidon, koska niiden lähde on Jumalassa.

Kielet ovat yksi lähde syvempään hengelliseen elämään, mutta ei ainut. Kielilläpuhuminen ei koskaan korvaa Raamatun lukemista ja rukouselämää luonnollisella tavalla. Kielilläpuhuminen on hyödytöntä ilman tätä.

Salaisuudet Hengessä merkitsevät profeetallista ulottuvuutta.
”Kielilläpuhumisen varsinainen arvo on siinä, että ihminen rukoilee kielellä, jota hän ei ole koskaan käyttänyt synnin tekemiseen” (Friso Melzer).

Room.8:26
Uskon niin, että kielillä puhuessamme saatana on ”pihalla kuin lumiukko”. Se ei ymmärrä puheemme sisältöä. 1.Kor.2:14-15 pätee myös saatanaan.

Saatana kykenee jäljittelemään, mutta ei tuottamaan aitoa.

Itsensä rakentaminen kuvaa kielilläpuhumisen sisältöä rukouksessa. Se kohdistuu Jumalaan. Se on kuin näkymättömän sillan rakentamista ihmisen luota Jumalan luokse. Kielilläpuhuminen on rukouksen lahja, joka nostaa meidät Hengessä suoraan Jumalan valtaistuinsaliin. Jos vertaamme kielilläpuhumista luonnolliseen rukoukseen, on luonnollinen rukous kuin talon ylimmäiseen kerrokseen rappusia pitkin kapuamista. Kielilläpuhuja nousee ylimmäiseen kerrokseen kuin hissillä.  

Mutta kielilläpuhuminen ei ole kaiken perusta, eikä sen puuttuminen ole hengellisyyden mittari. Voimme olla hyvinkin taidottomia, vaikka puhuisimme ”tuhat sanaa kielillä”.
Korinttilaisten ongelmana näytti olevan se, että kielilläpuhuminen syrjäytti Raamatun opettamisen…

KIELTEN SELITTÄMINEN

Määritelmät:

Kielten tulkitseminen on erityinen ominaisuus,
jonka Jumala antaa Jeesuksen Kristuksen ruumiin jäsenille,
tunnistamaan kielilläpuhumisen murteen sanoman, jota joku puhuu.

Tämä lahja on yliluonnollinen ilmestys Pyhän Hengen kautta, joka mahdollistaa uskovan kommunikoimaan kuulijoille kielilläpuhumisen dynaamisen vastaavuuden…
Se on myös lahja ymmärtää unia ja näkyjä (ks. 1.Moos.40:8,9) ja selittää arvoituksia ja ongelmia (Dan.5:12). 


Paavali kehottaa seurakuntaa rukoilemaan kielten selittämisen / tulkitsemisen lahjaa: 1.Kor.14:6-13

Tämä lahja (armoitus) liittyy profeetallisten lahjojen joukkoon (profetoiminen, tiedon sanat, viisauden sanat, henkien erottaminen…).

Sen siunaus on siinä, että kuuluessaan profeetallisten armoitusten joukkoon, se rohkaisee, lohduttaa ja innoittaa koko Jumalan seurakuntaa (1.Kor.14:1-5).

Kielten tulkitseminen voi toimia myös melkein huomaamatta seurakunnan keskellä. Esim. ylistystilanteessa kielillä puhuttua rukousta ja palvontaa saattaa seurata sen selitys omalla äidinkielellämme. Sen antaa joku toinen seurakuntalainen.

KÄYTÄNNÖN OSIO

Rukoillaan ryhmässä kielillä puhuen.
Rukoillaan Jumalaa antamaan kieliä ja tulkintaa kielille.
Ne, joilla on profeetallisia armoituksia, asettuvat heidän viereensä. Kielillä puhujat laskevat kätensä heidän päälleen. Toiset odottavat ja tuovat esiin ne ajatukset, mitä mieleen nousee. Emme tarvitse ns. ”uskonnollista” kieltä tai dramatiikkaa äänensävyihin.
Tuo asiat esiin rauhallisesti ja luonnollisesti. 

Vantaan Vapaaseurakunta
Raamatturyhmä
Esa Sarvi